Welcome to Sign in | Help

January 2009 - Posts

   As vrea sa lamuresc un lucru legat de interventiile mele de tip "NOI , EI si CRIZA" trecute sau viitoare. Demersul meu se inscrie in ceea ce spusese candva fostul presedinte american John F. Kennedy , iar aici il parafrazez "nu va ganditi ce poate face Romania pentru voi, ganditi-va ce puteti face voi pentru Romania !".

   Pana acum m-am gandit la un "Comitet de Criza" , ce ar mai fi ?

   Pornind de la comentariul facut de Andrei Ignat la NOI , EI si CRIZA spun ca n-ar fi rau sa facem un "Comitet de Criza" format din persoanele recunoscute pentru competenta profesionala care activeaza in comunitatile de profesionisti, din zone diverse ale IT-ului (retele, baze de date dezvoltare) care sa comunice cumva prin intermediul departamentelor de IT la nivelul guvernului si sa-si spuna o parere vis-a-vis de functionarea IT-ului la nivel guvernamental .Sigur pot exista la nivel public lucruri pe care nu le stim de exemplu contracte in derulare cu firme furnizoare de solutii IT care rezolva o problema punctuala de IT & C insa mai departe ,de ce nu se reflecta asta in rezultate? In continuare pentru a avansa mai multe idei un astfel de comitet ar trebui sa afle un raspuns la mai multe intrebari cum ar fi :
1.Ce aplicatii si tehnologii software(tip , denumire) se folosesc in ministere, ce probleme rezolva acestea?
2.Se integreaza aceste informatii la nivel central ? S-a facut ceva in aceasta zona?
3.Resursa umana din IT cum este platita? Sunt profesionisti? La ce nivel de pregatire sunt?
4.De ce nu se pot extrage rapid din sistemele existente informatii de genul :"Cu cat se reduc cheltuielile la buget daca se inlatura cumulul pensie-salariu pe categorii profesionale?" sau "Ce inseamna reducere cu 20% in ministerul X ?"; (dar se pot gasi si alte intrebari de acest gen).
5.Are IT-ul ceva de spus la nivel de conducere, exista obisnuinta sa fie consultat cand se ia o decizie?  

    La acest "Comitet de Criza" ar putea participa si personalitati de tipul dl. Varujan Pambuccian care s-a miscat in zona IT dar si in cea politica.

Intr-un post pe blogul sau, Zoli Herczeg lansa o tema pentru acasa, in ce modalitati s-ar mai putea desfasura discutii pe teme de tehnologii Microsoft?. Eu insa m-am repezit la continut si nu la forma pentru ca in conditiile actuale de criza economica globala oricum forma se adapteaza la context. Asa ca am propus o idee de conferinta pe tema "IT-ul si Criza" cu 2 categorii de subiecte:

a.Cum este afectat IT-ul in perioada de criza economica?
b.Ce ar putea face IT-ul pentru a ajuta la diminuarea efectelor crizei?.

De ce este important sa vorbim despre asta ? Pentru ca oricum ne afecteaza (punctul a) si trebuie sa vedem in ce fel, care sunt coltii de care sa ne ferim samd. Si apoi, sunt de parere ca IT-ul poate ajuta fundamental si profund in aceste momente (punctul b). As vrea sa ma refer acum la aceasta ultima categorie de idei: constat o debandada la nivel guvernamental, bugetul nu mai iese la suprafata este undeva ascuns la fundul apei, se iau decizii fara suport cantitativ adica fara sa cunoasca efectele bugetare (vezi cazurile cumulului salariu-pensie sau al reducerilor de personal). Trag aceasta concluzie pentru ca nimeni nu a spus : reducem posturile in ministerul X pentru ca obtinem o scadere a cheltuielilor cu 18382093093xxx RON. E clar ca lumea de la conducere e nesigura ca n-are un suport decizional , n-are niste sume , niste cifre decat dupa 2-3 zile de calcule pe branci prin ministere; nu se afla raspunsul online. Concluzia mea este ca inainte de a pune muncitori pe santierele autostrazilor patriei ar fi bine de trimis muncitori pe santierele ERP-urilor, adica a sistemelor informatice de intreprindere construite la nivel guvernamental si care ar putea da raspunsuri mai marilor zilei.

Este nevoie deci ca marii jucatori de pe piata , Microsoft , Oracle , IBM s.a sa participe la o astfel de conferinta si sa ajute cumva guvernul sa dezvolte noi proiecte concrete de sisteme software sau de integrare a celor vechi.

Este cumva o idee buna ?