Welcome to Sign in | Help

January 2007 - Posts

    De multe ori m-am intrebat care ar fi cauzele pentru care multi dintre noi nu indraznim sa intram pe un forum pentru a afla raspunsuri la problemele ce ne framanta.
    Fara sa vreau am declansat o situatie din care am intrezarit niste motive. Deunazi ma aborda o prietena de breasla sa ma intrebe oarece lucruri. Am rugat-o sa o faca punand intrebarea si pe site. A inceput sa se codeasca , invarteasca, tocmeasca… Pana acum nu a facut-o.

Iata temerile deduse de mine:

  1. Lumea o sa ma califice dupa gradul de stupizenie al intrebarii.
  2. Cineva obisnuit sa ia in zeflemea intrebarile mai usoare ma va acoperi de ridicol.

            Iata si altele banuite de mine:

  1. Voi scadea in ochii tuturor/sau cuiva anume daca pun o asemenea intrebare considerata usoara/de incepator.
  2. Am descoperit o stea in Univers , e bine sa stiu numai eu de ea.

     Nu e bine sa fie asa si iata pe ce ma bazez, in ordine:

  1. Scopul dvs. este sa aflati un raspuns la ceva care va tine in loc, trebuie sa urniti carul, chiar daca in dreptul rotii se afla o pietricica. Ce e neaparat necesar e ca intrebarea, chiar daca are un grad redus de complexitate sa fie coerenta, usor de inteles ,adica bine formulata. Eu as califica, daca trebuie asta, o intrebare stupida drept una prost formulata !
  2. Asta asa e, sunt persoane care se comporta asa, insa promitem ca le vom da peste “labutze” ,in mod elegant (cum s-a si intamplat la un moment dat); asta nu trebuie sa va sperie, scopul dvs. nu este sa dati replica cuiva ci sa obtineti un raspuns care va poate scuti de nopti nedormite.
  3. Nimanui la botez nu i  s-a citit din Books Online asa ca pentru toti a existat un moment "0(zero)" de plecare. Cresteti in ochii mei (dar si ai lui Cristian Lefter) daca aveti dorinta de a intelege si a va perfectiona cat mai mult!
  4. Este o problema de a darui cuiva ceva din prisosul tau. Site-ul nu intretine o competitie comerciala sau de alta natura astfel ca cineva sa beneficieze de pe urma unui avantaj tehnologic. Astfel ca , este in avantajul tuturor daca se cladeste o comunitate profesionala cu competentze ridicate.

 

Asa ca “Indrazniti …”

 

Dupa cum stiti, pe scurt despre un endpoint se poate spune ca e o poarta de intrare in SQL. Insa ce are asta a face cu titlul acestei interventii ?

            Nu numai ca prin el poti sa definesti o cale de intrare in SQL 2005 dar poti sa comunici cu marele ocean SOAP comparabil cu Pacificul!.

            Multe din exemplele alaturate discutiei fac apel la aspectul de extragere/vizualizare date din baza de date asa cum apare aici sau prin Books Online. Tot aici (insa fara link) voi prezenta o poarta de intrare in SQL pentru insertie de date. Iata ce voi face:

            Mai intai pregatesc procedura stocata suport pentru metoda:

use Test

go

create table Tabel(id int identity, msg xml);

go

CREATE PROC dbo.InsertPackageProc

@pack varchar(max)

AS

begin

      declare @xmlpack  xml

      set @xmlpack=cast(@pack as xml)

    insert into Tabel values (@xmlpack)

end

go

 

            Mai departe creez un endpoint care defineste in fapt un serviciu web (GetDataIn) astfel ca sa pot insera xml-uri in acel tabel definit mai sus:

 

CREATE ENDPOINT InsertData

    STATE = STARTED

AS HTTP

(

    PATH = '/InsertingData',

    AUTHENTICATION = (INTEGRATED),

    PORTS = (CLEAR),

      SITE = 'diadmin1'

)

FOR SOAP

(

    WEBMETHOD 'GetDataIn'

        (NAME='DEM.dbo.InsertPackageProc'),

    BATCHES = DISABLED,

    WSDL = DEFAULT,

    DATABASE = 'DEM',

   NAMESPACE = 'http://tempUri.org/'

 

)

GO

 

Testarea se face in felul urmator :

 Intr-o fereastra Internet Explorer se lanseaza  http://diadmin1//InsertingData?wsdl  (atentie dvs. puneti in loc de “diadmin1” numele serverului dvs in caz ca vreti sa ma verificati); semnul ca totul e ok este un carnat mare de XML ; iata ceva din el:

….

 

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>

- <wsdl:definitions xmlns:wsdl="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/" xmlns:soap="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/soap/" xmlns:sqloptions="http://schemas.microsoft.com/sqlserver/2004/SOAP/Options" xmlns:s0="http://tempUri.org/" xmlns:tns="http://tempUri.org/" targetNamespace="http://tempUri.org/">

 

  <xsd:documentation xml:lang="en">XML Schema describing the base types to which SQL Server types are being mapped. For more information, please consult the documentation. (c) Copyright 2004, Microsoft Corporation The following schema for Microsoft SQL Server is presented in XML format and is for informational purposes only. Microsoft Corporation ("Microsoft") may have trademarks, copyrights, or other intellectual property rights covering subject matter in the schema. Microsoft does not make any representation

….

 

Pana acum am semanat acuma haideti sa mai si mancam ce am pus!

O putem face in 2 feluri (felurile care mi-au trecut mie prin cap):

1. exact ca pe site-ul de mai sus, putem descarca aplicatia  XMLSPY de la  www.altova.com  si punem http://diadmin1//InsertingData?wsdl dupa ce am lansat “Create new SOAP request” din meniul SOAP apoi “Send request to server” din acelasi meniu, sau

2.Creez in Visual Studio 2005 un proiect windows

 Private Sub cmdSend_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles cmdSend.Click

        Dim ws As sqlhttp.InsertData = New sqlhttp.InsertData

        ws.Credentials = System.Net.CredentialCache.DefaultCredentials

        Dim sir As String

        sir = "<" & Me.txtMesaj.Text & "/>"

        ws.GetDataIn(sir)

        MsgBox("ok")

    End Sub

 

Si uite asa dupa carnati, sarmale, toba si piftie aveti in meniu si endpointuri

 

Pofta buna!

 

Gigi Ciubuc