Nu o sa ma apuc acum sa-mi etalez putinele cunostinte de istorie a Angliei dar asta-i punctul de plecare pentru ideea pe care vreau sa o prezint.
    Pe la 1700 in Anglia acelor vremuri tehnologia cu aburi incepea sa isi faca loc in fabricile  si uzinele insulare si nu oricum, facand branci muncitorilor pentru ca insemna scutire de efort fizic si deci, rezultau restructurari,reamenajari, reprofilari... dar si ... revolte pentru ca baietii purtatori de ciocan au zis ca daca s-apuca sa distruga masinile isi vor mentine locul de munca.
    O sa va intrebati cum ajung de la ciocan la computer sau chiar baze de date. Legatura se vede repede daca transferam situatia in contemporaneitate. Acum , in economie intra bitul nu aburul ca la 1700. O organizatie care este informatizata trebuie sa-si reconsidere fluxul de informatii, tot felul de resurse inclusiv, si cel mai important pentru ideea pe care vreau sa o expun , resursa umana. Ca sa duc paralela pana la capat, are loc o revolta a "ciocanarilor" de asta data si de cele mai multe ori, mai putin fatisa.
Am facut constatarea asta in sistemul public romanesc insa nu stiu in ce grad se manifesta acest fenomen in organizatiile mari, private .
    Este un paradox, pentru ca toata lumea este fascinata de societatea informationala, de aparate high-tech din ce in ce mai miniaturizate insa cand e vorba sa implementezi un ERP care inseamna si pierderi de locuri de munca, efort de reprofesionalizare apar, mai mult sau mai putin discret, talpi, betze in roate s.a.m.d.
    Multa lume nu o recunoaste ,exista frica de nou, de schimbare in anul de gratzie 2007.
    De asemenea, nu am vazut mass-media sa trateze impactul social, psihologic, organizational pe care-l are informatizarea, pana acum am vazut doar relatari despre tehnica si nu despre impactul utilizarii ei.
    Pentru "muncitorii" din mass-media asta e o paine buna de mancat !