Welcome to Sign in | Help
in Search

Configure SQL Server 2005 for Office 2007 Data Mining (Usor cu pianul pe scari)

Last post 01-25-2007, 12:02 AM by ggciubuc. 4 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  01-23-2007, 2:48 PM 1570

Ai date intr-un fisier Excel deschis cu Office 2007 si vrei sa aplici unul din algoritmii implementati pentru a le studia .
    Apesi pe butonul “Classify” care te baga in Microsoft decision Tree insa sistemul tzipa si spune ca este necesara o conexiune
    catre un server Analysis Services.
    Curios!
    Ma asteptam sa se petreca fenomenul intalnit la configurarea unui cub OLAP din Excel , salvat local, fara a face apel la un
    server OLAP! Asa ca n-ai decat sa mergi pe  Start -> Programs -> Microsoft SQL Server 2005 DM Add-ins ->
    Server Configuration Utility; se declanseaza wizard-ul mult asteptat care te pune sa :

1.       alegi serverul gazda (“localhost” implicit)

2.       ai posibilitatea sa permiti serverului sa stocheze (check-box-ul “Allow creating temporary mining models”) sau nu
    modelele dm , temporar, intr-o baza de date

3.       Poti sa stochezi modelele intr-o baza de date noua sau o alta existenta

4.       Finish

Am facut un experiment in care am construit 2 baze de date Anlysis Services : DMAddinsDB_NoTemp care va detine
    structuri permanente si DMAddinsDB_Temp in care bagam structuri temporare; intrebarea e ce inseamna acest caracter
    “temporar” al unei structuri de dm in Office?. Sa vedem.
        In categoria de optiuni “Connection” de pe bara de meniu ai posibilitatea sa creezi conexiuni catre bazele de date specificate
    respectiv “DMAddinsDB_NoTemp(localhost)” si  “DMAddinsDB_Temp(localhost)”; numai una dintre ele poate fi desemnata
    conexiune curenta. Iata ce am facut dupa ce am desemnat “DMAddinsDB_NoTemp(localhost)” conexiune curenta:
    -click pe “Classify” pentru a face o structura dm pentru algoritmul Decision Trees cu numele Risc_Dt_NoTemp1 si modelul
    Classify Risc_NoTemp1 cu toate optiunile implicite
    -din nou click pe “Classify” pentru constructia structurii Risc_Dt_NoTemp2 si a modelului Classify Risc_NoTemp2 pentru care
    am marcat “Use temporary model” asa cum se vede in imaginea urmatoare:

-daca ne uitam in SQL Server Management Studio se vede ca a 2-a structura nu apare

dar daca daca accesam optiunea Browse de pe meniuri il avem in lista de modele si putem vizualiza aceste date

Dupa ce inchid Excelul (deci conexiunea se inchide) si  redeschid agenda, nu apare decat structura Risc_Dt_NoTemp1 pentru care
    check-box-ul “Use temporary model” nu era pe on.

Facem acelasi lucruri pentru conexiunea “DMAddinsDB_Temp(localhost)” care permite prin wizard structuri temporare.

-Construiesc structura Risc_DT_Temp1 si modelul Classify Risc_Temp1 fara marcaj la check-box-ul “Use temporary model” ;
    deschid Management Studio-ul si vad structura si modelul la locul lor. Inchid Excel-ul si m-astept sa piara structura si modelul
    de pe fatza pamantului, doar s-au facut pe o structura temporara!
    Nu e asa!
    Se pastreaza si apar in Studio!
        Mai departe construiesc structura Risc_DT_Temp2 si modelul Classify Risc_Temp2 cu marcaj la acel check-box.
    Nu apare in Studio insa imi ranjeste larg din Browse model.

Concluzia acestor randuri este ca check box-ul de care vorbeam “Use temporary model” da caracterul temporar al
    structurilor de dm si nu check boxul de la “Server Configuration Utility”

Mai departe , rostul folosirii acestor structuri temporare in locul celor permanente este o alta discutie !

Gigi Ciubuc.

Gheorghe Ciubuc,SQL Server Influencer, MCP(SQL 2000), MCTS (SQL Server 2005) , OCA(Oracle 9i), Sybase(Brainbench)
  •  01-24-2007, 9:34 PM 1585 in reply to 1570

Re: Configure SQL Server 2005 for Office 2007 Data Mining (Usor cu pianul pe scari)

> Concluzia acestor randuri este ca check box-ul de care vorbeam “Use temporary model” da caracterul temporar al
    > structurilor de dm si nu check boxul de la “Server Configuration Utility”

Modelele temporare (Session mining models) dispar in momentul in care conexiunea este inchisa. Tot odata, sunt vizibile numai in conexiunea in care au fost create. In plus, nu e nevoie sa fii administrator pe catalogul (baza de date) curenta  pentru a crea astfel de obiecte.

In configuratia de instalare a SQL Server 2005, crearea de modele temporare nu este permisa (din motive de securitate). Server Configuration Utility, prin check-box-ul respectiv, permite crearea acestor modele.

In Data mining client (addin-ul folosit mai sus) exista optiunea de a crea modele persistente sau temporare. Desigur, temporare se pot crea doar daca serverul permite acest lucru.

Celalalt addin din Data Mining for Office 2007, Table Analytics Tools, creaza exclusiv modele temporare (i.e. nu poate fi folosit daca server-ul nu permite modele temporare)

b o g d a n c r i v a t
    [sql server|data mining]
  •  01-24-2007, 9:55 PM 1587 in reply to 1585

Re: Configure SQL Server 2005 for Office 2007 Data Mining (Usor cu pianul pe scari)

Inseamna ca, chiar daca rulezi Server Configuration Utility de mai multe ori conteaza ce ai setat , on sau off, ultima oara

in acel check box.( Ma asteptasem sa se pastreze setarea pt fiecare din bazele de date vizate la fiecare rulare a wizard-ului!)

Gheorghe Ciubuc,SQL Server Influencer, MCP(SQL 2000), MCTS (SQL Server 2005) , OCA(Oracle 9i), Sybase(Brainbench)
  •  01-24-2007, 10:24 PM 1589 in reply to 1587

Exact, setarea se aplica pe tot server-ul. Server Configuration Utility face si alte configurari specifice bazei de date (de exemplu, permite adaugarea analistilor din companie ca administratori pe o baza de date dedicate modelarii din Excel. Astfel, acestia pot crea modele persistente in acea baza de date)

b o g d a n c r i v a t
    [sql server|data mining]
  •  01-25-2007, 12:02 AM 1590 in reply to 1589

Ca sa prelungesc discutia pe marginea articolului, acolo observ ca nu te poti juca cu dm in Office 2007 daca nu ai o conexiune

la un server Analysis Services. Faptul ca nu poti face dm local, asa cum faci un cub OLAP in Excel in 2003, mi se pare o gatuire in noul Excel

e adevarat, raportat la dm. Poate fi luata in calcul observatia asta in cadrul abordarii unei alte versiuni de Office ?

View as RSS news feed in XML