|
Optimizare SQL
Last post 04-07-2009, 9:37 AM by ovello. 10 replies.
-
04-02-2009, 3:56 PM |
-
ovello
-
-
-
Joined on 04-02-2009
-
-
db_datawriter
-
-
|
Am urmatorul SQL:
select left(fc.cont,1) as clasa,left(fc.cont,2) as subcls, isnull(( SELECT sum(debit-credit) as sold FROM A_lstFisaCont where cont=fc.cont and ((datainr is not null and (fc.datainr>datainr or (fc.datainr=datainr and fc.nds>=nds))) or datainr is null) and coduser=1
),0) as sold, fc.debit-fc.credit-fc.sid+fc.sic as sSold,fc.debit-fc.sid as sdebit,fc.credit-fc.sic as scredit
from A_lstFisaCont FC where fc.coduser=1 order by fc.cont,fc.datainr,fc.NDS
Daca tabela A_lstFisaContcontine 50.000 de inregistrari, SQL-ul returneaza inregistrarile dupa aproximativ 4 minute (sau mai mult, in functie de cat de incarcat mi-e procesorul de la celelalte aplicatii deschise), ceea ce e foarte mult. Am calculator performant, nu asta este important; important este ca trebuie sa fac ca rezultatul generat sa iasa mai repede, fie prin rescrierea SQL-ului, fie prin regandirea algoritmului de calcul al campului Sold (aici e problema). Am incercat sa pun indecsi pe tabela, am folosit inclusiv Index Tuning Wizard, dar fara succes.
M-am gandit si la ideea de a crea coloana Sold in tabela A_lstFisaCont, sa ordonez inregistrarile asa cum am eu nevoie (Cont, DataInr, NDS) si sa parcurg aceasta tabela cu un cursor facand update pe coloana Sold inregistrare curenta = Sold din inregistrarea de deasupra + debit - credit. Din cate am inteles, insa, cursorul este foarte lent si nu ma ajuta.
Ce solutii posibile am la problema mea?
Multumesc anticipat, Ovidiu
|
|
-
04-02-2009, 7:45 PM |
-
rsocol
-
-
-
Joined on 10-03-2006
-
Bucuresti
-
sysadmin
-
-
|
Ceea ce ai tu este o problemă clasică de running sum, care nu prea poate fi rezolvată eficient, frumos şi corect (adică folosind doar facilităţi documentate) în SQL Server. Trebuie să renunţi la una dintre "eficient", "frumos" sau "corect". La care renunţi?
Dacă renunţi la "eficient", atunci rezultă ceea ce ai (eventul poţi să faci un index compus, pe Cont, DataInr şi NDS, dar nu ajută la mare lucru).
Dacă renunţi la "frumos", atunci foloseşti un cursor ca să completezi coloana respectivă în tabelă. În acest caz (la zeci de mii de înregistrări), cursorul va merge mult mai repede decât query-ul actual.
Dacă renunţi la "corect", atunci foloseşti o facilitate nedocumentată şi completezi acea coloană printr-un UPDATE de genul @variabila=coloana=expresie, astfel:
USE tempdb
GO
CREATE TABLE A_lstFisaCont (
cont varchar(20) not null,
datainr datetime null,
nds int not null,
coduser int not null default (1),
debit money not null,
credit money not null,
sold money null
)
GO
INSERT INTO A_lstFisaCont (cont, datainr, nds, debit, credit)
SELECT '456' as cont, NULL as datainr, 1 as nds, 200 as debit, 0 as credit
UNION ALL SELECT '1012' as cont, NULL as datainr, 1 as nds, 0 as debit, 200 as credit
UNION ALL SELECT '5121' as cont, '20080101' AS datainr, 2 as nds, 200 as debit, 0 as credit
UNION ALL SELECT '456' as cont, '20080101' AS datainr, 2 as nds, 0 as debit, 200 as credit
UNION ALL SELECT '5121' as cont, '20080102' AS datainr, 3 as nds, 10 as debit, 0 as credit
UNION ALL SELECT '766' as cont, '20080102' AS datainr, 3 as nds, 0 as debit, 10 as credit
UNION ALL SELECT '5121' as cont, '20080103' AS datainr, 4 as nds, 12 as debit, 0 as credit
UNION ALL SELECT '766' as cont, '20080103' AS datainr, 4 as nds, 0 as debit, 12 as credit
UNION ALL SELECT '5121' as cont, '20080103' AS datainr, 5 as nds, 13 as debit, 0 as credit
UNION ALL SELECT '766' as cont, '20080103' AS datainr, 5 as nds, 0 as debit, 13 as credit
UNION ALL SELECT '766' as cont, '20080131' AS datainr, 6 as nds, 35 as debit, 0 as credit
UNION ALL SELECT '121' as cont, '20080131' AS datainr, 6 as nds, 0 as debit, 35 as credit
GO
SELECT * FROM A_lstFisaCont ORDER BY cont, datainr, nds
GO
DECLARE @cont varchar(20), @sold money
UPDATE x SET
@sold=sold=debit-credit+CASE WHEN @cont=cont THEN @sold ELSE 0 END,
@cont=cont
FROM (SELECT TOP 9223372036854775807 * FROM A_lstFisaCont ORDER BY cont, datainr, nds) x
GO
SELECT * FROM A_lstFisaCont ORDER BY cont, datainr, nds
GO
--DROP TABLE A_lstFisaCont
Totuşi, nu recomand această variantă, pentru că nu e documentat niciunde că UPDATE-ul se va face în ordinea specificată în ORDER BY-ul din subquery (e doar o conincidenţă). Drept urmare, recomand varianta cu cursor, cel puţin până când se va implementa în SQL Server funcţiile agregate în care se poate preciza ordinea. Pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, vă rog să votaţi sugestia următoare pe Connect (eventual şi celelalte sugestii menţionate în http://www.insidetsql.com/OVER_Clause_and_Ordered_Calculations.doc):
https://connect.microsoft.com/SQLServer/feedback/ViewFeedback.aspx?FeedbackID=254387
Răzvan
PS. Clauza WHERE din query-ul tău putea fi scrisă mai simplu astfel:
where cont=fc.cont and coduser=1 and (datainr is null or fc.datainr>datainr or fc.datainr=datainr and fc.nds>=nds)
|
|
-
04-03-2009, 1:24 PM |
-
ovello
-
-
-
Joined on 04-02-2009
-
-
db_datawriter
-
-
|
Am incercat varianta cu cursor, insa este de 4-5 ori mai lenta decat varianta cu select (asa cum era initial). Codul sursa pentru cursor este afisat mai jos:
--drop table A_tmplstFisaCont
select *, cast(0 as decimal(28,6)) as Sold into A_tmplstFisaCont from A_lstFisaCont order by cont, datainr, nds
update A_tmplstFisaCont set sold = 0
DECLARE @cont varchar(16), @datainr datetime, @nds int, @coduser int, @debit decimal(28,6), @credit decimal(28,6), @sold decimal(28,6)
DECLARE abc CURSOR FOR SELECT cont, datainr, nds, coduser, debit, credit, sold FROM A_tmplstFisaCont --ORDER BY cont, datainr, nds --daca pun order by, cursorul este read-only si nu pot face update pe el
OPEN abc
FETCH NEXT FROM abc INTO @cont, @datainr, @nds, @coduser, @debit, @credit, @sold
WHILE @@FETCH_STATUS = 0 BEGIN UPDATE A_tmplstFisaCont SET Sold = isnull((select top 1 sold from A_tmplstFisaCont where cont = @cont and coduser = 1),0) + debit - credit WHERE CURRENT OF abc FETCH NEXT FROM abc INTO @cont, @datainr, @nds, @coduser, @debit, @credit, @sold END
CLOSE abc DEALLOCATE abc GO
(Sunt ceva greseli in cod in sensul ca nu-mi calculkeaza soldul, inca nu mi-am dat seama unde, dar nici nu am cautat din moment ce ma intereseaza in primul rand sa fac algoritmul sa ruleze mai rapid.)
Am incercat si varianta cu FAST_FORWARD, dar tot fara rezultat. Codul este si el foarte lent in comparatie cu SELECT in SELECT:
drop table A_tmplstFisaCont
select *, cast(0 as decimal(28,6)) as Sold into A_tmplstFisaCont from A_lstFisaCont order by cont, datainr, nds
alter table A_tmplstFisaCont add [iId] [int] IDENTITY (1, 1) NOT NULL
go
CREATE CLUSTERED INDEX [iIdIdx] ON [dbo].[A_tmplstFisaCont] ([iId]) ON [PRIMARY]
GO
DECLARE @id int, @cont varchar(16), @datainr datetime, @nds int, @coduser int, @debit decimal(28,6), @credit decimal(28,6), @sold decimal(28,6)
DECLARE abc CURSOR FAST_FORWARD READ_ONLY FOR SELECT iid, cont, datainr, nds, coduser, debit, credit, sold FROM A_tmplstFisaCont ORDER BY iid
OPEN abc
FETCH NEXT FROM abc INTO @id, @cont, @datainr, @nds, @coduser, @debit, @credit, @sold
WHILE @@FETCH_STATUS = 0 BEGIN UPDATE A_tmplstFisaCont SET Sold = isnull((select top 1 sold from A_tmplstFisaCont where cont = @cont and coduser = 1),0) + debit - credit where iid=@id -- WHERE CURRENT OF abc FETCH NEXT FROM abc INTO @id, @cont, @datainr, @nds, @coduser, @debit, @credit, @sold END
PS: Am inlocuit money cu decimal(28,6) pentru ca asa apare in BD mea.
Alte idei ar mai fi?
|
|
-
04-03-2009, 2:11 PM |
-
step
-
-
-
Joined on 06-30-2008
-
OT
-
db_owner
-
-
|
o functie cu parametru @data
select coalesce(A.cont,B.cont) cont , coalesce(A.soldInit,0) as soldInit, coalesce(B.Debit,0) debit, coalesce(B.Credit,0) credit from ( ----------sold initial select coalesce(x.cont,y.cont) as cont, coalesce(x.debit,0)-coalesce(y.credit,0) as ssoldinit from ( select sum(debit) as debit , cont .... )X full join ( select sum(credit) as credit, cont ....
)y on x.cont=y.cont )A--sold initial
full join
( ----sold curent select coalesce(x.cont,y.cont) as cont, coalesce(x.debit,0) as debit ,coalesce(y.credit,0) as credit
from
( select sum(debit) as debit , cont ....
)X
full join
( select sum(credit) as credit, cont ....
)y
on x.cont=y.cont )B --sold curent
on A.cont=B.cont
|
|
-
04-03-2009, 7:08 PM |
-
crestinul
-
-
-
Joined on 09-23-2006
-
-
sysadmin
-
-
|
ovello:Am urmatorul SQL:
select left(fc.cont,1) as clasa,left(fc.cont,2) as subcls, isnull(( SELECT sum(debit-credit) as sold FROM A_lstFisaCont where cont=fc.cont and ((datainr is not null and (fc.datainr>datainr or (fc.datainr=datainr and fc.nds>=nds))) or datainr is null) and coduser=1
),0) as sold, fc.debit-fc.credit-fc.sid+fc.sic as sSold,fc.debit-fc.sid as sdebit,fc.credit-fc.sic as scredit
from A_lstFisaCont FC where fc.coduser=1 order by fc.cont,fc.datainr,fc.NDS
Daca tabela A_lstFisaContcontine 50.000 de inregistrari, SQL-ul returneaza inregistrarile dupa aproximativ 4 minute (sau mai mult, in functie de cat de incarcat mi-e procesorul de la celelalte aplicatii deschise), ceea ce e foarte mult. Am calculator performant, nu asta este important; important este ca trebuie sa fac ca rezultatul generat sa iasa mai repede, fie prin rescrierea SQL-ului, fie prin regandirea algoritmului de calcul al campului Sold (aici e problema). Am incercat sa pun indecsi pe tabela, am folosit inclusiv Index Tuning Wizard, dar fara succes.
M-am gandit si la ideea de a crea coloana Sold in tabela A_lstFisaCont, sa ordonez inregistrarile asa cum am eu nevoie (Cont, DataInr, NDS) si sa parcurg aceasta tabela cu un cursor facand update pe coloana Sold inregistrare curenta = Sold din inregistrarea de deasupra + debit - credit. Din cate am inteles, insa, cursorul este foarte lent si nu ma ajuta.
Ce solutii posibile am la problema mea?
Multumesc anticipat, Ovidiu
var datacontext=new SomedataContext()
var query=from cont in datacontext.FIsacont
let sold=(mdatacontext.FisaCont.where(x=>x.cont==cont.cont && Sqlmethods.DateDiff(x.DataInnr,cont.Datanr) ...&& x.coduser==1).sum(x=>x.debit-x.Credit)
where fc.coduser==1
order by cont.cont,cont.datainr,cont.NDS
select new {clasa=cont.cont(subbstring(0,1),subclasa=cont.cont(subbstring(0,2),sold??0,ssold=cont.debit-cont-credit...}
foreach(var item in query)
Console.writeln(item)
Nu emai eleganta soltia asta :))?
Secolul XXI ori va fi religios ori nu va fi deloc
|
|
-
04-06-2009, 8:34 AM |
-
ovello
-
-
-
Joined on 04-02-2009
-
-
db_datawriter
-
-
|
crestinul:var datacontext=new SomedataContext()
var query=from cont in datacontext.FIsacont
let sold=(mdatacontext.FisaCont.where(x=>x.cont==cont.cont && Sqlmethods.DateDiff(x.DataInnr,cont.Datanr) ...&& x.coduser==1).sum(x=>x.debit-x.Credit)
where fc.coduser==1
order by cont.cont,cont.datainr,cont.NDS
select new {clasa=cont.cont(subbstring(0,1),subclasa=cont.cont(subbstring(0,2),sold??0,ssold=cont.debit-cont-credit...}
foreach(var item in query)
Console.writeln(item)
Bine ar fi sa si pricep ceva din chestia asta. Aplicatia unde am probleme este implementata in C# (.NET Framework 2.0), insa din cate am inteles este mai rapid sa ma folosesc numai de SQL cand fac astfel de operatii complexe pe tabele. Daca gresesc, va rog sa ma corectati.
|
|
-
04-06-2009, 8:40 AM |
-
04-07-2009, 8:56 AM |
-
ovello
-
-
-
Joined on 04-02-2009
-
-
db_datawriter
-
-
|
Am finisat varianta cu cursor. Am incercat sa scap de selectul ala inutil care cred ca imi diminua performanta si a iesit asta:
drop table A_tmplstFisaCont
alter table A_tmplstFisaCont add [iId] [int] IDENTITY (1, 1) NOT NULL
go
CREATE CLUSTERED INDEX [iIdIdx] ON [dbo].[A_tmplstFisaCont] ([iId]) ON [PRIMARY]
GO
DECLARE @id int, @cont varchar(16), @datainr datetime, @nds int, @coduser int, @debit decimal(28,6), @credit decimal(28,6), @sold decimal(28,6) declare @bFirstRow int, @dPrevSold decimal(28,6), @sPrevCont varchar(16)
set @bFirstRow = 1 set @dPrevSold = 0 set @sPrevCont = ''
DECLARE abc CURSOR FAST_FORWARD READ_ONLY FOR SELECT iid, cont, datainr, nds, coduser, debit, credit, sold FROM A_tmplstFisaCont ORDER BY iid
OPEN abc
FETCH NEXT FROM abc INTO @id, @cont, @datainr, @nds, @coduser, @debit, @credit, @sold
WHILE @@FETCH_STATUS = 0 BEGIN if @cont = @sPrevCont begin set @dPrevSold = 0 set @sPrevCont <> @cont end if @bFirstRow = 1 begin set @Sold = @debit - @credit set @bFirstRow = 0 end else begin set @Sold = @dPrevSold + @debit - @credit end UPDATE A_tmplstFisaCont SET Sold = @sold where iid=@id set @dPrevSold = @sold
FETCH NEXT FROM abc INTO @id, @cont, @datainr, @nds, @coduser, @debit, @credit, @sold END
De aceasta data codul este de 5 ori mai rapid decat varianta cu select (varianta initiala).
|
|
-
04-07-2009, 9:00 AM |
-
04-07-2009, 9:08 AM |
-
04-07-2009, 9:37 AM |
|
|
|