Welcome to Sign in | Help
in Search

Instalarea si Configurarea Analysis Services 2000

Last post 10-30-2006, 1:22 PM by cubeman. 0 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  10-30-2006, 1:22 PM 630

    Instalarea si Configurarea Analysis Services 2000

     

    Instalarea si Configurarea Analysis Services 2000

     

       Analysis Services reprezinta solutia OLAP cu care Microsoft a patruns pe piata Business Intelligence. Aventura companiei in domeniu incepe in anul 1996 odata cu achizitionarea tehnologiei Panorama Online Analytical Processing, dezvoltata de compania israeliana Panorama Software.

     

    Prima implementare a unei solutii OLAP intr-un produs Microsoft incepe cu OLAP services, integrat pentru prima data in Sql Server 7.0. Incepind cu Sql Server 2000 produsul a fost redenumit in Analysis Services iar functionalitatea sa mult extinsa. Compania a acordat deosebita atentie acestui produs , facind parte dintr-o strategie de a adduce Business Intelligence mai aproape de utilizatorii finali, acestia platind doar pretul unei licente sql server. Tocmai aceasta integrare cu sql server a avut ca rezultat ascensiunea rapida a Microsoft in domeniul Business Intelligence, la capitolul Market Share devenind lider incepind cu anul 2002 si depasind concurenti de marca precum Hyperion, Cognos sau Business Objects.

     

    Pentru detalii suplimentare puteti consulta:

     

    http://www.olapreport.com/market.htm

    I.      Versiuni Analysis Services

     

    In prezent , exista mai multe versiuni de Analysis Services, strins legate de distributiile Sql Server aflate pe piata:

    a.       Analysis Services 32 bit

    b.      Analysis Services 64 bit

    Posibilitatile de a instala una din cele 2 versiuni sint strins legate de versiunea de server folosita. Spre exemplu , Analysis Services 64 bit nu poate fi instalat pe sisteme de operare precum Windows 2000 Server , Windows 2000 Advanced Server si Windows 2000 Datacenter, intrucit acestea sint sisteme de operare pe 32 de biti.

     

    Limitarile Analysis Services 32 bit sint legate in primul rind de cantitatea de memorie fizica care poate fi adresata. Sub Windows 2000 Server AS2000 nu poate adresa mai mult de 2 GB de memorie fizica. Pentru depasirea acestei limitari, este necesara activarea switch-ului /3G in boot.ini, care permite AS2000 sa foloseasca pina la 3 GB de memorie RAM. Totusi, pentru activarea acestei optiuni este necesar ca sistemul de operare sa fie minim Windows 2000 Advanced. Aceasta limitare a AS2000 32 bit este datorata faptului ca acesta nu suporta Address Windowing Extensions (AWE), in ciuda faptului ca Sql Server 32 bit cu care produsul AS este integrat suporta AWE.

     

    Este evident ca aceasta limitare impiedica folosirea AS2000 in varianta 32 bit pentru implementarea de solutii complexe, in care dimensiunea cuburilor   OLAP pot fi de ordinul GB. Pentru aceste cazuri este necesara utilizarea Analysis Services 64 bit impreuna cu urmatoarele sisteme de operare:

    c.       Windows Server 2003 Enterprise Edition 64 bit version -> permite adresarea pina a 64 GB de memorie fizica.

    d.      Windows Server 2003 Datacenter Edition 64 bit version -> permite adresarea pina a 512 GB de memorie fizica.

    Pentru detalii suplimentare puteti consulta:

     

    http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/sql/2000/maintain/anservog.mspx

    II.      Tips & Tricks la instalarea AS 2000

     

    a.   Procesarea si interogarea cuburilor OLAP sint procese mari consumatoare de resurse. Din aceste considerente, precum si datorita limitarilor AS2000 in varianta 32 de bit in exploatarea memoriei disponobile, este recomandabila separarea serverului de datawarehouse de  serverul OLAP. Aceasta separare va avea ca effect imbunatatirea timpului de procesare precum si reducerea timpului de rapsuns la interogarea cuburilor.

    b.   Din considerente de siguranta a datelor, este recomandata instalarea Data folder-ului din Analysis Services pe o partitie separate de aceea pe care este stocat sistemul de operare.

    c.   Configurarea corecta a memoriei in AS2000 este un factor extrem de important in determinarea performantei serverului OLAP. Urmatorii parametrii sint folositi pentru configurarea memoriei in AS:

     i.      Memory conservation threshold -> reprezinta cantitatea maxima de memorie alocata AS

    ii.      Minimum allocated memory -> reprezinta cantitatea minima de memorie alocata AS

    iii.      Process buffer -> cantitatea de memorie utilizata la procesarea cuburilor / dimensiunilor

     

    Un element important in gestionarea memoriei il constituie procesul cache cleaner, care incepe sa actioneze in momentul in care memoria ocupata de AS ajunge la jumatatea distantei intre minimum alocated memory si memory conservation threshold (middle point), eliminind din memoriile datele tinute in cache cele mai infrecvent folosite.

     

    Middle Point = (Memory Conservation Threshold – Minimum allocated memory) / 2 +  Minimum allocated memory

    In momentul in care cantitatea de memorie folosita de AS depaseste cu 6.25% valoarea Memory conservation threshold, cache cleaner-ul actioneaza agresiv golind toate inregistrarile din cache ,pentru a preveni cazul in care serverul olap ar ramane fara memorie disponibila. O setare corecta a memoriei tb. Sa asigure un echilibru intre necesarul de memorie pentru functionarea normala as serverului OLAP si cantitatea de cache necesara pentru un bun timp de raspuns la interogarile utilizatorilor.

    Pentru functionarea corecta a serverului OLAP este absolut necesar ca AS sa poata aloca, in orice moment, cel putin  cantitatea cantitatea minima de memorie, in caz contrar aparind memory leaks. Acesta este si unul din motivele pentru care se recomanda separarea arhitecturii de datawarehouse de cea de Analysis Services pe servere diferite.

    d.      Pentru stocarea tuturor obiectelor disponibile in instanta curenta analysis services:

    i.      Server

    1.      Database

    a.       Cubes

     i.      Dimensions

    1.      Levels

     ii.      Measures

    iii.      Roles

    Este utilizat Analysis Services repository. By default, acest repository este stocata intr-o baza de date MS Access , in fisierul msmdrep.mdb. Aceasta baza de date contine urmatoarele tabele:

     I.      Server -> contine informatii referitoare la versiunea de Analysis Services curent instalata

    II.      OlapObjects -> contine layer-ul de metadata pentru toate obiectele mentionate mai sus, descrierea acestor obiecte fiind disponibila intr-un string XML.

    Orice solicitare de consultare a unui obiect stocat pe serverul MS OLAP avea ca efect interogarea bazei de date repository. Aceasta baza de date este consultata insa in mod diferit de catre :

     I.      Administratori OLAP

    II.      Utilizatori

    Administratorii OLAP se conecteaza prin Interfata Analysis Manager, accesind baza de date in mod read / write.

    Utilizatorii se conecteaza la serverul OLAP utilizind, de regula, urmatoarele tipuri de aplicatii :

    I.      Pivot table service din Microsoft Excel

    II.      Aplicatii de browsing a cuburilor OLAP bazate pe Microsoft Office Web Components

    III.      Aplicatii specializate de browsing OLAP dezvoltate pe tehnologii proprietare de cate Business Objects, Cognos, etc.

    Din orice aplicatie s-ar conecta acestia, accesul lor la datele din repository este strict de tip read.

    Una dintre problemele tipice care apar in exploatarea Serverului Analysis Services o constituie posibilitatea de corupere a bazei de date repository, care devine susceptibila la corupere in conditiile in care un Administrator OLAP se conecteaza prin interfata Analysis Manager de pe statia locala catre serverul OLAP, iar in acest timp survin probleme de retea. Din aceste motive este recomandata programarea de operatiuni de back-up zilnice pentru baza de date access msmdrep.mdb.

    e.       In Analysis Services 2000 exista posibilitatea migrarii repository-ului pe o baza de date sql server. Aceasta operatiune va avea ca efect modificarea string-ului de conectare la server, respectiv inlocuirea provider-ului Microsoft.Jet.OLEDB.4.0 cu providerul SQLOLEDB.1si pointarea catre noua baza de date. In acest fel, noua baza de date poate fi inclusa in maintenace plan-urile definite la nivel de server de baze de date.

    Din pacate,  migrarea repository-ului din baza de date access catre sql server nu rezolva toate problemele legate de repository. Ca urmare a unui bug intern Analysis Services, la un anumit numar de operatiuni de arhivare / restaurare de cuburi olap pe un server al carui repository este migrat pe Sql Server, tabela Server din repository este golita si este obtinuta eroarea "Either BOF or EOF is True, or the current record has been deleted.

     

    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;823871

    f.        Instalarea celei mai recente versiuni de service pack pentru Analysis Services. Cea mai recenta versiune este Service Pack 4, care rezolva o parte din problemele care au fost raportate de-a lungul timpului pentru Analysis Services 2000.

    Pentru detalii suplimentare puteti consulta:

     

    http://support.microsoft.com/?kbid=888800

     

     

    In speranta ca aceste informatii va vor fi de folos , inchei aici prezentarea legata de Instalarea si Configurarea Analysis Services 2000.

     

    Spor la treaba.

     

    Guse Nicolae

    Business Intelligence Engineer

    Ubisoft

    Filed under:
View as RSS news feed in XML
Powered by Community Server (Commercial Edition), by Telligent Systems