Welcome to Sign in | Join | Help
in Search

fragmentarea verticala a unui tabel

Last post 10-16-2006, 5:32 by cretzu. 13 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  10-11-2006, 9:43 309

    fragmentarea verticala a unui tabel

    Salut,

    Am scris mesajul de mai sus, si acu m-am gandit ca ar fi bine daca as incerca si o fragmentare verticala dar problema este ca aceasta chiar nu stiu cum se poate face la nivel de SQL Server.

     

    Va multumesc,

    Daniel 


    MCP (C Sharp)
    Software Engineer,
    Cluj Napoca
    Filed under:
  •  10-11-2006, 10:57 312 in reply to 309

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    Impartirea setului de coloane in mai multe tabele legate printr-o cheie. Daca va referiti la partitionare verticala.
    Cristian Andrei Lefter, SQL Server MVP
    MCT, MCSA, MCDBA, MCAD, MCSD .NET,
    MCTS, MCITP - Database Administrator SQL Server 2005
    http://sqlserver.ro
  •  10-11-2006, 11:32 313 in reply to 312

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    da la aceasta ma refer. nu stiu exact daca SQL server are asemenea functii .... nici nu stiu cum as putea incerca in practica.

    Ceea ce doresc ar fi un sistem distribuit ( ceea ce inteleg acum fiind mai multe linked servers ) de care "sa aiba grija" un sql server 2005 si sa pot sa fac o partitionare mixta pe anumite tabele cu multe inregistrari in mai multe noduri ale sistemului, dar toate sa fie in grija lui 2005 sa zicem pentru rapoarte, iar fiecare SGBD local sa poata fi accesat de o aplicatie client.

    multumesc mult,

    Daniel 


    MCP (C Sharp)
    Software Engineer,
    Cluj Napoca
  •  10-11-2006, 12:05 314 in reply to 313

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    In acest caz aveti urmatoarele optiuni:

    1. Linked Servers pentru interogarile frecvente. Este necesar un provider OLE DB pentru sursele de date.
    2. Functiile OPENROWSET si OPENDATASOURCE pentru interogari ad hoc.

    Cum si cand sa folositi fiecare optiune gasiti in Books Online: Distributed Queries

     


    Cristian Andrei Lefter, SQL Server MVP
    MCT, MCSA, MCDBA, MCAD, MCSD .NET,
    MCTS, MCITP - Database Administrator SQL Server 2005
    http://sqlserver.ro
  •  10-11-2006, 1:48 315 in reply to 314

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    Multumesc mult,

    Deci acestea sunt singurele optiuni pe care le am. 

    Ce inca nu sunt sigur este cum ramane cu fragmentarea verticala a unui tabel, dar mai citesc.

    Multumesc pentru linkurile date, mai ales pentru cel cu bd federative.

     


    MCP (C Sharp)
    Software Engineer,
    Cluj Napoca
  •  10-11-2006, 5:31 321 in reply to 312

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    Scuza-ma in primul rand pentru spamul de mesaje pe care le-am postat :(, dar sunt inca nedumerit. 

    Am citit cam tot ceea ce era prin linkurile acelea, dar nu spune pe nici unde de fragmentarea verticala. Am inteles ca trebuie pastrata coloana sau coloanele chei ca sa poti apoi sa faci join dar SQL Server 2005 nu are ceva functie sau macar ceva documentatie despre cum ar fi mai optim impartirea acestor coloane intr-un tabel?

    Mai este si problema cum sa portez acele fragmente din tabelul original, in tabele existente pe niste linked servere. ca sa pot ajunge de distribuirea dorita.

     

    Merci mult, si inca odata sorry de atatea mesaje.

    Daniel 

     

     

     


    MCP (C Sharp)
    Software Engineer,
    Cluj Napoca
  •  10-11-2006, 6:35 324 in reply to 321

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    Nu este in nici un caz vorba de spam.

    O mentionare a modalitatilor de partitionare gasiti aici: Partitioning

    Cum sa portati tabelele originale? folosind transfer de date si aici exista multe metode: Integration Services, export in fisiere text si import la sursa etc.

    Cum este "optim" depinde de dumneavoastra sa decideti.


    Cristian Andrei Lefter, SQL Server MVP
    MCT, MCSA, MCDBA, MCAD, MCSD .NET,
    MCTS, MCITP - Database Administrator SQL Server 2005
    http://sqlserver.ro
  •  10-11-2006, 6:53 325 in reply to 324

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    Acum va intreb eu pe dumneavoastra: de ce vreti partitionare verticala?

    Orizontala am inteles: numar foarte mare de randuri (desi cateva milioane e chiar putin cu hardware-ul adecvat) si distributie.

    Dar verticala?

    Partitionarea verticala se face in general cand dimensiunea coloanelor este mare si poate depasi dimeniunea maxima pentru un rand (8060 octeti)  sau cand se vrea reducerea numarului coloanelor. Sau pentru a normaliza baza de date.

    Dumneavoastra ce motiv aveti ?


    Cristian Andrei Lefter, SQL Server MVP
    MCT, MCSA, MCDBA, MCAD, MCSD .NET,
    MCTS, MCITP - Database Administrator SQL Server 2005
    http://sqlserver.ro
  •  10-12-2006, 3:05 337 in reply to 325

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    Multumesc pentru link sui pentru informatii. 

    Sa va spun drept doresc sa fac anumite teste ... pentru o lucrare de doctorat pe probleme de fragmentare. Ca si tema de cercetare am imlpementarea unor tehnologii de crestere a performantelor la nivel de access si stocare in cazul bd distribuite, iar SQL Server este SGBD -ul pe care doresc sa-l folosesc la teste.

    In viitor impreuna cu un colectiv mai restrans vom incerca implementare distribuita a unor bd multimedia  (ceva de forma unei librari digitale ) cu pdf-uri, filmuletze, in functie de formatele preferate  si cred ca intr-un asemenea caz se poate lua in discutie o fragmentare verticala.

    Ce as mai vrea sa va intreb. Se poate ca aceasta fragmentare verticala sa se faca sa zicem doar prin anumite viewuri publiecate in schemele globale ale unui sistem distribuit, in care sa specific nu anumit numar de coloane, sau exista si o alta metoda. Problema care imi sare in minte ar fi ... cum as putea apoi sa actualizez astfel de fragmente verticale, daca am doar anumite viewuri partiale asupra  lor.

     

    Multumesc,

    Daniel 


    MCP (C Sharp)
    Software Engineer,
    Cluj Napoca
  •  10-12-2006, 5:06 345 in reply to 337

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    Actualizarea se poate face printr-o procedura stocata de exemplu si nu direct.

    Se foloseste aceasta practica - expunerea tabelelor prin proceduri stocate sau view-uri si nu direct. Similar cu encapsularea din OOP.


    Cristian Andrei Lefter, SQL Server MVP
    MCT, MCSA, MCDBA, MCAD, MCSD .NET,
    MCTS, MCITP - Database Administrator SQL Server 2005
    http://sqlserver.ro
  •  10-13-2006, 8:34 350 in reply to 345

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    Multumesc de sfaturi si linkuri.

    Daca voi mai avea intrebari nu voi ezita sa le postez.

     

    Daniel 


    MCP (C Sharp)
    Software Engineer,
    Cluj Napoca
  •  10-13-2006, 10:47 351 in reply to 350

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    Un link despre partitionare la nivel de SQL Server 2005

    http://www.sqlskills.com/resources/Whitepapers/Partitioning%20in%20SQL%20Server%202005%20Beta%20II.htm

     


    MCP (C Sharp)
    Software Engineer,
    Cluj Napoca
  •  10-13-2006, 1:12 354 in reply to 309

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    De asemenea de interes poate fi urmatoarea prezentarea SQL Server 2005 VLDB Availability and Recovery Strategies
    Cristian Andrei Lefter, SQL Server MVP
    MCT, MCSA, MCDBA, MCAD, MCSD .NET,
    MCTS, MCITP - Database Administrator SQL Server 2005
    http://sqlserver.ro
  •  10-16-2006, 5:32 393 in reply to 354

    Re: fragmentarea verticala a unui tabel

    supper okay prezentare. 10x mult
    MCP (C Sharp)
    Software Engineer,
    Cluj Napoca
View as RSS news feed in XML
Powered by Community Server (Commercial Edition), by Telligent Systems