Welcome to Sign in | Join | Help
in Search

Descoperirea partitiilor pas cu pas

Last post 03-18-2008, 12:16 PM by mangalau. 4 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  10-16-2006, 11:31 AM 376

    Descoperirea partitiilor pas cu pas

    Descoperirea partitiilor pas cu pas

     
    Partitiile sunt mecanismul prin care in SQL 2005 se pot distribui date ale unui tabel pe mai multe filegroup-uri pe baza unui criteriu de impartire. Beneficiile utilizarii acestuia sunt mari , lista lor o gasiti sigur prin MSDN (aici Cristi Lefter sau altcineva dintre dvs. ma puteti ajuta cu un link catre astfel de resurse).
    In continuare vi se va desfasura un film al incercarilor mele facute pentru testarea acestui mecanism. Daca este prost sau mai trebuie imbunatatit, dumneavoastra o puteti spune, insa sigur puteti trece de la postura de spectator la cea de regizor, masinist, sunetist, cascador sau ce mai vreti …

                Folosesc aceeasi baza de date “chioara” facuta candva intr-un articol. Citind “scenariul” oferit de Books Online aflu ca trebuie facuta o functie pentru partitie:

     CREATE PARTITION FUNCTION [myRangePF1](int) AS RANGE LEFT FOR VALUES (1, 100, 1000)

     
    Aceasta se numeste “myRangePF1” si imparte datele in 4 partitii :

    Partitia 1 intregi pana la borna 1 (inclusiv 1 pentru ca apare LEFT)

    Partitia 2 intregi intre 1 si 100 inclusiv

    Partitia 3 intregi intre 100 si 1000 inclusiv

    Partitia 4 intregi peste 1000

    (daca as fi folosit RIGHT in loc de LEFT am fi avut de exemplu

    Partitia 3 intregi intre 100 inclusiv si 1000)

          Mai departe trebuie sa fac o asociere intre aceste zone unde se vor duce datele si filegroup-uri. Pentru asta construiesc intai 4 filegroupuri test1fg, test2fg, test3fg, test4fg si generez o schema de partitie care face asocierea:

    CREATE PARTITION SCHEME [myRangePS1] AS PARTITION [myRangePF1] TO ([test1fg], [test2fg], [test3fg], [test4fg])

                Acuma bucataria e gata, mai trebuie sa pun un tabel sa se foloseasca de aceste lucruri; tabelul creat mai jos face ca pe baza coloanei “clasa” sa se faca impartirea datelor:

    USE Angel

    GO

    CREATE TABLE [dbo].[test](

          [id] [int] IDENTITY(1,1) NOT NULL,

          [nume] [varchar](50) COLLATE SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS NULL,

          [clasa] [int] NULL

    ) ON [myRangePS1]([clasa])

     

    GO

    SET ANSI_PADDING OFF

     

                Mai departe ma joc inserand o multime de date in tabelul nostru

    declare @i int

    declare @nume1 varchar(20)

    set @i=0

    while @i<2000

    begin

    set @i=@i+1

    set @nume1='Gigi'+cast(@i as varchar(4))

    INSERT INTO Angel.[dbo].[test]

               ([nume]

               ,[clasa])

         VALUES (@nume1

               ,@i)

    end

     Pentru a vedea ce date am si unde le am apelez la functia PARTITION.myRangePF1(clasax) care da partitia unde se depun datele ce fac parte din clasa “clasax”, si, prin interogarea urmatoare

    USE a ;

    GO

    SELECT $PARTITION.myRangePF1(clasa) AS Partition,

    COUNT(*) AS [COUNT] FROM dbo.test

    GROUP BY $PARTITION.myRangePF1(clasa)

    ORDER BY Partition ;

     

    Rezulta un numar de date ca in tabelul urmator :

    Partition   COUNT

    ----------- -----------

    1           1

    2           99

    3           900

    4           1000

     

    (4 row(s) affected)

     

    De asemenea pentru a vedea “icrele” depuse in partitia numarul 3 se poate lansa

    select * from dbo.test

    where $partition.myrangepf1(clasa)=3

    Cu partitiile se pot face urmatoarele operatii:

    • Switching
    • Merging
    • Splitting

     

    Daca ultimele 2 sunt un pic mai transparente(merging=unire a 2 partitii, splitting=descompunere a unei partitii) haideti sa vedem ce inseamna switching:

     

    Iata ce date avem pe partitia nr 2

    select * from test

    where $PARTITION.myrangepf1(clasa)=2

     

    id          nume                                               clasa

    ----------- -------------------------------------------------- -----------

    2           Gigi2                                              2

    3           Gigi3                                              3

    100         Gigi100                                            100

     

    (99 row(s) affected)

     

     

    Creez un nou tabel test2 identic cu test in filegroupul test2fg, si inserez un rand oarecare in tabel dupa care pornesc switching:

    ALTER TABLE test SWITCH PARTITION 2 TO test2 ;

     

    Msg 4905, Level 16, State 1, Line 1

    ALTER TABLE SWITCH statement failed. The target table 'a.dbo.test2' must be empty.

    Asta inseamna ca test2 trebuie sa fie gol pentru a face switching.

    Sterg acel rand si relansez comanda de switching, apoi vad ce date sunt pe aceasta partitie:

    id          nume                                               clasa

    ----------- -------------------------------------------------- -----------

     

    (0 row(s) affected)

     

    Asta inseamna ca prin switching datele de pe partitia initiala sunt pierdute.

     

    Si ca sa nu fiu dator cu celelalte operatii:

     ALTER PARTITION FUNCTION myRangePF1()

    MERGE RANGE (100)

    Da urmatoarele rezultate:

    Partition   COUNT

    ----------- -----------

    1           1

    2           999

    3           1000

     

    (3 row(s) affected)

    Asta inseamna ca partitiile 2 si 3 s-au unit (99 + 900), iar

     

    ALTER PARTITION FUNCTION myRangePF1()

    SPLIT RANGE (500)

    Ne da

    Msg 7707, Level 16, State 1, Line 1

    The associated partition function 'myRangePF1' generates more partitions than there are file groups mentioned in the scheme 'myRangePS1'.

    Oops !

    Dupa cateva cautari aflu ca trebuia sa mai am un filegroup disponibil asa ca il construiesc si pe test5fg , modific schema cu

    ALTER PARTITION SCHEME myRangePS1

    NEXT USED test5fg

    astfel ca partitia sa recunoasca noul filegroup dupa care comanda de splitare functioneaza corect.

     

                                                    The End


    Gheorghe Ciubuc,SQL Server Influencer, MCP(SQL 2000), MCTS (SQL Server 2005) , OCA(Oracle 9i), Sybase(Brainbench)
    Filed under:
  •  10-23-2006, 6:48 PM 482 in reply to 376

    Re: Descoperirea partitiilor pas cu pas

    Iata un material bun de citit despre acest subiect:

    http://www.sqlskills.com/resources/Whitepapers/Partitioning%20in%20SQL%20Server%202005%20Beta%20II.htm#_Toc79339961


    Gheorghe Ciubuc,SQL Server Influencer, MCP(SQL 2000), MCTS (SQL Server 2005) , OCA(Oracle 9i), Sybase(Brainbench)
  •  11-17-2006, 12:49 PM 909 in reply to 376

    Re: Descoperirea partitiilor pas cu pas

     

    Iata cateva nelamuriri personale, referitoare la acest subiect al partitionarii...... 

    Cum este organizat index-ul clustered dintr-o tabela partitionata, daca index este definit pe o coloana, dupa care nu se face partitionarea?

    Si inca o intrebare pot defini primary key pe tabela partitionata, pe o singura coloana diferita de cea dupa care se face partitionarea? 

  •  11-17-2006, 5:53 PM 912 in reply to 909

    Re: Descoperirea partitiilor pas cu pas

    Din Books Online , cautand dupa "partition functions [SQL Server], planning" :

    "An index does not have to participate in the same named partition function to be aligned with its base table. However, the partition function of the index and the base table must be essentially the same, in that 1) the arguments of the partition functions have the same data type, 2) they define the same number of partitions, and 3) they define the same boundary values for partitions."

    si , asa cum spune undeva mai sus

    " This makes the index aligned with the table"

     


    Gheorghe Ciubuc,SQL Server Influencer, MCP(SQL 2000), MCTS (SQL Server 2005) , OCA(Oracle 9i), Sybase(Brainbench)
  •  03-18-2008, 12:16 PM 4407 in reply to 376

    Re: Descoperirea partitiilor pas cu pas

    http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms345146.aspx
View as RSS news feed in XML
Powered by Community Server (Commercial Edition), by Telligent Systems