Welcome to Sign in | Help
in Search

Interviu cu Cristian Petculescu - arhitectul grupului de dezvoltare Analysis Services din cadrul diviziei Microsoft SQL Server

Last post 12-15-2006, 4:43 PM by AISBERG. 1 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  11-27-2006, 6:47 PM 1084

    Interviu cu Cristian Petculescu - arhitectul grupului de dezvoltare Analysis Services din cadrul diviziei Microsoft SQL Server

    Astazi , Romanian SQL Server User Group va prezinta unica persoana „responsabila” de noptile dvs. albe petrecute cu vreun proiect de implementare cuburi OLAP. Daca v-a fost greu (sau bine) cu instrumentele Microsoft  in lucrul din aceasta zona se datoreaza in special lui Cristian Petculescu de la sediul din Redmond al Microsoft. De accea, prima noastra intrebare este o formula celebra a inceputului anilor `90 :

    Gheorghe Ciubuc : Cine sunteti domnule Cristian Petculescu si ce ati facut in ultimii 5 ani?

    Cristian Petculescu :  Sunt arhitectul grupului de Analysis Services din cadrul diviziei SQL Server (Analysis Services inglobeaza tehnologiile OLAP si Data Mining). Lucrez in cadrul grupului din 1997 - an ulterior celui in care am absolvit masteratul in cadrul Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii "Politehnica" Bucuresti. Responsabilitatile mele includ strategia tehnica de medie si lunga durata a produsului, precum si ghidarea tactica sub aspect tehnic a echipei. Sunt autor a 7 inventii brevetate si peste 30 in asteptarea acordarii brevetului de inventator. In 2006 am primit titlul de doctor in stiinta calculatoarelor la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii "Politehnica" Bucuresti.

    GC:.Spre deosebire de data mining, OLAP-ul este o tehnologie BI matura;cat de matura este si, pe de alta parte cat de “maturi” suntem noi romanii sa folosim aceste tehnici ? Dar afara, este greu de convins managementul sa le foloseasca?

    CP: Intr-adevar, OLAP este o tehnologie foarte matura. Cel mai respectat site de recomandari pentru produsele OLAP ( www.olapreport.com)  indica la http://www.olapreport.com/market.htm o valoare de piata (marketshare) totala in 2005 estimata la aproape 5 mld USD, o valoare mai mult decat respectabila (o estimare similara ofera si grupul Gartner). Proiectia pentru 2007 este estimata la 7 mld USD. In cadrul acestei piete, Microsoft, prin ecosistemul Analysis Services ocupa locul 1 cu 28% din piata (in aceeasi referinta). Cumva cifrele vorbesc de la sine: din cadrul niciunei companii "serioase" nu lipseste cel putin un instrument OLAP. In Romania, de asemenea, in ultimii 2-3 ani, din ce in ce mai multi clienti abordeaza solutiile OLAP oferite de platforma Analysis Services (banuiesc ca o crestere a pietei de OLAP romaneasca poate fi oferita de cineva de la Microsoft Romania). Cresterea la nivel global este in linkul de mai sus.

    GC:Ce inseamna “Proactive caching” ?

    CP: Stocarea datelor in suport MOLAP (multidimensional OLAP) ofera cel mai bun timp de raspuns - datorita organizarii speciale a datelor, folosind indecsii de tip bitmap - insa, ca penalizare, exista ceea ce se cheama latenta datelor (datele trebuie procesate din reprezentarea relationala in reprezentarea MOLAP, prin intermediul actiunilor explicite ale administratorilor bazei de date OLAP, actiune numita "procesare"; ca urmare, pana la o procesare, schimbarile petrecute in baza de date relationala nu sunt reflectate in cubul OLAP). Stocarea real-time relational OLAP (ROLAP) permite utilizatorilor sa navigheze datele fara aceasta latenta, insa cu o performanta in mod semnificativ scazuta. Proactive caching imbina viteza MOLAP cu restrictiile de timp real ale real-time ROLAP pentru aplicatiile de business complexe care necesita datele in timp real, la viteza foarte mare, caracteristica MOLAP. Un sumar este disponibil la http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms174769.aspx. Pentru o descriere amanuntita, de folos vor fi materialele de pe blogurile lui Mosha Pasumansky si Richard Tkachuk.

    GC: Pentru un incepator in OLAP, ce recomandari aveti ? Indicati-ne va rog cele mai bune resurse in domeniu.

    CP: Cele mai bune resurse pot fi gasite la: site-ul lui Mosha Pasumansky: http://www.mosha.com/msolap/ (ce contine un link catre blog-ul lui: http://www.sqljunkies.com/WebLog/mosha/) precum si la siteul lui Richard Tkachuk http://www.sqlserveranalysisservices.com/default.htm.

    GC:Care este definitia dvs. pentru DataWarehouse? De ce trebuie o companie sa detina un astfel de depozit de date?

    CP: Un/(o?) data warehouse (DW) reprezinta o baza de date orientata catre business inteligence si suport de decizie: in mod tipic difera de baza de date operationala prin urmatoarele caracteristici (care ilustreaza si importanta crearii unei DW):

    ·          datele sunt incarcate din baza de date operationala (de regula la intervale regulate de timp), ingloband, de regula, date din sisteme eterogene (anumite date operationale sunt in SQL Server - de exemplu vanzarile; anumite date pot fi in Excel - de exemplu angajatii companiei; anumite date pot exista in fisiere text s.a.m.d.). Prin procedura de incarcare (printr-un produs ETL - de exemplu Microsoft SSIS= SQL Server Integration Services) se realizeaza omogenizarea datelor.

    ·          datele sunt "curatate" de eventualele inconsistente

    ·          datele mentin istoricul schimbarilor: se pot "vedea" datele asa cum au existat la un/orice moment dat in timp - aceasta permite analiza de business peste o intreaga perioada, intrucat se poate analiza dinamica factorilor economici.

    GC:Si acum, la final, o intrebare fireasca dar grea: in tara cand sunt sanse sa ne vedem, cum stati cu dorul de casa?

    CP: Desi departe, incerc sa vin regulat in tara. Vin des, uneori de 2-3 ori pe an (anul acesta am fost deja de 2 ori, iar de Craciun ajung din nou). Parintii mei sunt in tara, precum si fratele - Alexandru, mai mic cu aproximativ 8 ani, lucreaza si el la Microsoft (Romania).

    GC:Va multumim si va asteptam la una din intalnirile Romanian SQL Server User Group.

    CP: Va multumesc si eu, si sigur, poate chiar in decembrie 2006, sunt in tara de pe 10 decembrie pana pe 2 ianuarie; voi fi la lansarea Office/Windows Vista in Romania, poate reusim sa comunicam.

    GC:Cu siguranta!


    Gheorghe Ciubuc,SQL Server Influencer, MCP(SQL 2000), MCTS (SQL Server 2005) , OCA(Oracle 9i), Sybase(Brainbench)
    Filed under:
  •  12-15-2006, 4:43 PM 1351 in reply to 1084

    Re: Interviu cu Cristian Petculescu - arhitectul grupului de dezvoltare Analysis Services din cadrul diviziei Microsoft SQL Server

    Mi-a placut articolul/interviul.

    Am fost azi la lansarea pentru dezvoltatori si am vazut prezentarea Dl. Petculescu. Pe formularul de feedback i-am dat maximul de puncte plus inca 2 Smile

    Nu am inteles ceva legat de forecast-ul din Add-In-ul Data Mining, si in timpul pauzei de cafea incercam sa gasesc o explicatie.... cum raspunsul nu a venit am zis sa ma duc sa-l intreb personal, dar.. plecase deja. Sper sa aiba .xlsx-ul de azi si la intalnirea de sambata.

    Filed under:
View as RSS news feed in XML
Powered by Community Server (Commercial Edition), by Telligent Systems