Welcome to Sign in | Help
in Search

cum aflu numele bazei de date curente

Last post 11-14-2007, 8:32 PM by B_gd_n[ ]Sahlean. 14 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  11-13-2007, 1:24 PM 3300

cum aflu numele bazei de date curente

cum pot afla numele bazei de date curente?
  •  11-13-2007, 1:40 PM 3301 in reply to 3300

Re: cum aflu numele bazei de date curente

Cauta in script statement-ul USE <database_name>.

In Enterprise Manager / Management Studio vezi ce afiseaza dropdown - ul "available databases".

•  11-13-2007, 1:41 PM 3302 in reply to 3300

SELECT DB_NAME()
  •  11-13-2007, 1:45 PM 3303 in reply to 3300

Abadon83:
    cum pot afla numele bazei de date curente?

SELECT DB_ID() , DB_NAME()

•  11-13-2007, 2:00 PM 3304 in reply to 3303

mersi mult
  •  11-13-2007, 2:07 PM 3308 in reply to 3302

Big Smile

-- Useless code

-- SELECT DB_NAME() is enough 

SELECT DB_NAME(DB_ID()) AS [Current Database];

GO

SELECT [name] AS [Current Database]

FROM sys.databases

WHERE database_id=DB_ID();

GO

Cristian Andrei Lefter, SQL Server MVP
    MCT, MCSA, MCDBA, MCAD, MCSD .NET,
    MCTS, MCITP - Database Administrator SQL Server 2005
    http://sqlserver.ro
  •  11-13-2007, 3:11 PM 3309 in reply to 3308

SELECT dbid,DB_NAME(dbid) AS CurrentDatabase FROM master..sysprocesses WHERE spid=@@SPID

Cătălin

Cătălin D.
  •  11-13-2007, 3:12 PM 3310 in reply to 3308

Dacă tot vrem metode complicate pentru a face un lucru simplu, putem folosi:

SELECT DISTINCT TABLE_CATALOG AS [Current Database] FROM INFORMATION_SCHEMA.TABLES

Şi asta are avantajul de a fi ceva mai portabil, pentru că view-urile INFORMATION_SCHEMA fac parte din standardul SQL-92 ... Stick out tongue

Răzvan

•  11-13-2007, 5:35 PM 3311 in reply to 3310

Poezie sql de amorul artei ...
  •  11-13-2007, 5:51 PM 3312 in reply to 3311

-- Just for fun

SELECT DB_NAME(database_id) FROM sys.dm_exec_requests WHERE session_id=@@SPID;

SELECT DB_NAME(DB_ID(DB_NAME(DB_ID(DB_NAME(DB_ID(DB_NAME(DB_ID())))))));

Cristian Andrei Lefter, SQL Server MVP
    MCT, MCSA, MCDBA, MCAD, MCSD .NET,
    MCTS, MCITP - Database Administrator SQL Server 2005
    http://sqlserver.ro
  •  11-13-2007, 11:10 PM 3314 in reply to 3310

rsocol:

Dacă tot vrem metode complicate pentru a face un lucru simplu, putem folosi:

SELECT DISTINCT TABLE_CATALOG AS [Current Database] FROM INFORMATION_SCHEMA.TABLES

Şi asta are avantajul de a fi ceva mai portabil, pentru că view-urile INFORMATION_SCHEMA fac parte din standardul SQL-92 ... Stick out tongue

Răzvan

Dar dacă înlocuim DISTINCT cu TOP 1 ?

SELECT TOP 1 TABLE_CATALOG AS [Current Database] FROM INFORMATION_SCHEMA.TABLES Confused

Si o mică (chiar şi mare dacă doriţi) aberaţie:

DECLARE @v TABLE

(

TABLE_QUALIFIER NVARCHAR(255),

TABLE_OWNER NVARCHAR(255),

TABLE_NAME NVARCHAR(255),

TABLE_TYPE NVARCHAR(255),

REMARKS NVARCHAR(255)

)

INSERT INTO @v

EXEC sp_tables

SELECT TOP 1 V.TABLE_QUALIFIER AS DenumireBazaDeDate FROM @v V

•  11-14-2007, 8:17 AM 3315 in reply to 3314

B_gd_n[ ]Sahlean:

Dar dacă înlocuim DISTINCT cu TOP 1 ?

Atunci query-ul nu mai e aşa de portabil, pentru că TOP este o extensie proprietară (nu face parte din standardul SQL). Smile

B_gd_n[ ]Sahlean:

[...]
    INSERT INTO @v
    EXEC
    sp_tables
    [...]

În SQL 2000, apare eroarea "EXECUTE cannot be used as a source when inserting into a table variable.", dar în SQL 2005 merge (la fel de "bine" ca celelalte variante sugerate... Smile).

Răzvan

•  11-14-2007, 6:19 PM 3321 in reply to 3315

INSERT INTO @v
    EXEC sp_tables
    Evident ca INSERT INTO @variabila_tabela EXEC procedura conduce la obtinerea unei erori in SQL Server 2000 iar BOL 200 e foarte clara cu privire la acest tip de interogari ! Erori vei obtine daca vei incerca sa apelezi o functie/vedere DMF/DMV in SQL Server 2000 ! Sa mai zic ca - de exemplu - exista diferente (evidente) intre o versiune SQL Server non SP si una cu SP ? Si pentru ca tot a amintit xmldeveloper de sys.dm_... am sa enumer 2 vederi DMV care sunt disponibile incepand doar de la sp1: sys.dm_exec_query_memory_grants si sys.dm_exec_query_resource_semaphores.

TOP 1 diminueaza portabilitatea interogarii doar daca ea ar fi fost portabila [?] !
    Pe mine ma intereseaza mai putin portabilitatea in lipsa unei cerinte EXPLICITE in acest sens. De regula, functionalitatile cele mai interesante sunt cele neportabile sau mai putin portabile. Intentia mea a fost aceea de a minimiza timpii suplimentati de procesare a clauzei DISTINCT. Evident ca in ceea ce priveste SQL Server si cele doua exemple care utilizeaza sp_tables si information_schema_tables se apeleaza function db_name().

Legat de portabilitate:
    Intrebarea mea este la ce este util un standard daca nu-l respecta cei mai importanti jucatori din domeniu ? Plus ca nici MS nu respecta standardul (dintre multitudinea de exemple: vezi tipuri de date DATE, TIME din SQL 2008 :-) :-) :-), vezi TIMESTAMP :-) asta ca sa dau doar cateva exemple) ! Sa mai vorbim despre anumite comenzi, clauze, operatori ... din standardul SQL care sunt suportate de mai multi producatori dar comportamentul este DIFERIT desi sintaxa este identica (vezi LIKE in SQL Server / Oracle ... care este ba insenzitiv ba senzitiv implicit, ca sa dau doar un exemplu) ? Aceata interogare
    SELECT * FROM tabela WHERE camp LIKE 'A%'
    este in doar in aparenta portabila deoarece conduce la obtinerea unor rezultate diferite.

Si discutia poate continua ... ! Se pot scrie carti intregi cu privire la diferentele
    dintre diferitele implementari ale pseudostandardelor SQL si cum se poate scrie cod SQL portabil. Si repet ce am spus mai sus: codul SQL portabil (DACA E PORTABIL) nu are nici un farmec.

Pentru ca tot a venit vorba de standarde, ce crezi ca va afisa Oracle sau/si MySql daca se incearca apelul urmator:
    ?
    Cate o eroare.
    Oracle: in primul rand identificatorul aliasului nu este recunoscut de Oracle ( ... AS [...] ) si in al doilea rand vederile din schema information_schema definita in standardul SQL nu sunt disponibile in Oracle.
    MySql: de asemenea identificatorul aliasului nu este recunoscut de MySql. MySql recunoaste vederea information_schema.tables dar distractia abia acuma incepe pentru ca acel camp table_catalog (dupa care faci distinct in interogare) contine (conform documentatiei MySql 5) valori nule. Supriza ? Daca vb. de MySql nu nici o supriza. Au avut bug-uri si mai si ... (vezi cazul in care valorile 0 erau considerate null :-) :-) :-) ). Conform documentatie trebuie utilizat campul table_schema pentru a identifica tabela (tabela DA si nu schema; MySql e iarasi varza) de care apartine un obiect (tip tabela). Problema e ca MySql imi afiseaza in aceasta vedere obiecte la care am acces, din toate bazele de date (sunt conectat ca administrator) si nu doar acele obiectele din baza de date curenta la care utilizatorul este conectat asa cum procedeaza SQL Server. Standardul spune ca vederea tables trebuie sa permita vizualizarea tabelelor definite "in acest catalog" [tabele] care sunt accesibile utilizatorului. Se pare ca doar SQL Server (comparativ cu Oracle si MySql) are implementata vederea corect.

Totusi intrebarea este: unde e portabilitatea in acest caz ?

Daca s-ar fi solicitat din start o solutie pentru accesarea numelui bazei de date curenta orientata pe SQL Server / Oracle / MySql o solutie pe care as  fi putut sa o indic ar fi fost:
    CREATE VIEW MetadataDatabaseName
    AS
    SELECT DB_NAME() AS Name

respectiv

AS
    SELECT GLOBAL_NAME AS Name FROM GLOBAL_NAME

respectiv

AS
    SELECT DATABASE() Name

Vederea MetadataDatabaseName abstractizeaza denumirea bazei de date curente de tipul bazei de date (SQLServer/Oracle/MySql) a.i. interogarea
    SELECT Name FROM MetadataDatabaseName
    va fi portabila.

Intrebare intrebatoare:
    De ce crezi ca Oracle si MySql afiseaza mesajul de eroare generat de identificatorul [Current Database] ?

•  11-14-2007, 7:54 PM 3322 in reply to 3321

Remarca mea iniţială apropos de portabilitatea unui asemenea query era cam în glumă ("metode complicate pentru a face un lucru simplu"). În lucrul de zi cu zi şi eu prefer performanţa, în detrimentul portabilităţii (dacă aceasta din urmă nu este o cerinţă explicită).

Referitor la întrebarea "la ce este util un standard daca nu-l respecta cei mai importanti jucatori din domeniu ?"... nu am niciun răspuns. Putem doar să sperăm că în viitor producătorii vor respecta standardele, dar este foarte posibil ca asta să fie o speranţă deşartă...

Pe de altă parte, mi-a scăpat partea cu parantezele pătrate, trebuia să folosesc un nume fără spaţii (sau ghilimele duble dacă vroiam neapărat spaţiu în numele coloanei).

Răzvan

PS. Îmi cer scuze dacă te-au supărat cu ceva remarcile din mesajul meu anterior. Încercam doar să scriu ceva haios (şi destul de puţin interesant) ca răspuns la o problemă banală, negăsind alte lucruri mai interesante de scris. Dar se pare că umorul nu e punctul meu forte.

•  11-14-2007, 8:32 PM 3323 in reply to 3322

Am avut si eu ceva timp liber dupa amiaza asta pentru polemică.

Îmi place să polemizez. Wink

View as RSS news feed in XML