Eu cred ca in primul rand dezvoltatorul are nevoie sa intre intr-un "frame of mind" diferit - si anume sa invete sa lucreze cu seturi (multimi) de inregistrari dintr-un tabel. Apoi pentru dezvoltarea aplicatiilor performante si de incredere sunt foarte necesare concepte care in general sunt considerate ca un "apanaj" al adminului - tot ce tine de optimizarea accesului la date, storage, integritatea datelor, etc - ceva mai mult decat prevede programa examenului 70-441. Prea adesea, chestiuni de integritate a datelor care pot fi rezolvate eficient in baza de date (de exemplu "constraints") sunt tratate inconsecvent in codul aplicatiei. Apoi trebuie insistat pe proceduri stocate, si pe crearea query-urilor "dinamice" folosind sp_executesql cu parametri - pe protejarea fata de SQL injection. Nu ar trebui neglijat nici "database design" si ar trebui discutat pe larg si despre NULL. Am lasat la urma cunoasterea in amanunt a TSQL...
Ce am spus poate parea plictisitor, dar cu ocazia ultimului atac de SQL injection am vazut ca destui dezvoltatori nu tin seama de aceste banalitati...
Apropo de aceasta discutie: http://sqlblog.com/blogs/james_luetkehoelter/archive/2008/06/10/do-we-need-a-sql-developer-only-certification-exam.aspx